ארבע דרכים שיגנו על הרעיון שלכם מפני מתחרים

ארבע דרכים שיגנו על הרעיון שלכם מפני מתחרים

ארבע דרכים שיגנו על הרעיון שלכם מפני מתחרים
אם יש לכם רעיון עסקי שעשוי להיות שווה כסף רב, המתחרים העסקיים שלכם עלולים לרצות אותו לעצמם: לגנוב אותו, להעתיק אותו, לעשות בו שימוש ללא רשותכם וכדומה – כך שאם תרצו לראות את הרווחים מן הרעיון הזה זורמים אליכם ולא אל המתחרים שלכם, סביר להניח שתרצו להגן עליו. איך עושים את זה? הנה ארבע דרכים:

1: פטנט

אחת הדרכים הידועות ביותר להגן על רעיון היא רישומו כפטנט. כך תוכלו לקבל זכויות בלעדיות לשימוש ברעיון שלכם לתקופה קצובה, בדרך כלל 20 שנה, שבמהלכה אף אחד אחר לא יכול לעשות זאת; ואם כן, אזי תוכלו לתבוע אותו. בתום התקופה הקצובה הזו תפקענה הזכויות ותהפוכנה שייכות לכלל הציבור.

פטנט הוא הגנה חזקה ביותר על הרעיון שלכם, אולם חשוב לדעת כי מדובר בתהליך ארוך, סבוך ולא פשוט שבדרך כלל מחייב סיוע של יועץ רישום פטנטים. למשל, יש לרשום את הרעיון בפטנט בכל מדינה בה הוא עשוי להיות רלוונטי, מה שהופך את סכום האגרות וההיטלים הכולל לגבוה יחסית.

2: סימן מסחר

פטנט מתייחס בדרך כלל לרעיונות והמצאות עם אופי חדשני, אבל לא כל רעיון הוא כזה. יש גם רעיונות שנמצאים בבסיסו של עסק שצבר לעצמו מוניטין ומזוהה על ידי הציבור באמצעות אלמנטים מילוליים (כמו שם המותג) או גרפיים (כמו לוגו) – וגם עליהם יש צורך לשמור מפני מתחרים שירצו אולי לגנוב, לחקות ולזייף אותם.

במקרה כזה ניתן לרשום אלמנטים כמו שם מותג, לוגו וכדומה כסימני מסחר, ובכך להגן עליהם מפני שימוש של מתחרה. תהליך הרישום קצר יחסית, כשנה וחצי עד שנתיים לכל היותר, והרישום תקף למשך עשר שנים שבסופן ניתן לחדש את הרישום לעשור נוסף.

3: זכויות יוצרים

אם הרעיון שלכם לבש צורה גשמית בדמות יצירה מקורית שיצרתם במו ידיכם, אזי באופן אוטומטי יש לכם זכויות יוצרים עליו. הכוונה היא שאף אחד אחר לא יכול לעשות שימוש ביצירה זו ללא רשותכם, מלבד נגזרות מסוימות שמופיעות בחוק בתלות על פי סוגי יצירות שונות (למשל, במקרים מסוימים מותר לצטט מתוך יצירה כתובה בתנאי שהדבר נעשה לשם למידה).

4: סוד מסחרי

המונח מתייחס למידע עסקי אשר איננו נחלת הרבים ואשר לא ניתן לגילוי בקלות על ידי מתחרים. הסודיות שלו מעניקה לבעליו יתרון על פני מתחריו ויש להשקיע מאמץ סביר על מנת לשמור אותו בסוד. כלומר, סוד מסחרי למעשה הוא רעיון שאינו ידוע לציבור ואשר יש לו פוטנציאל גבוה לייצר רווחים מסחריים (פטנט, להבדיל, מתייחס לרעיון או המצאה שיש בהם מן החדשנות).

דבר נוסף

עוד לפני תחילת יישום הפטנט, לדוגמא: פטנט מעולם התעשייה האווירית, או פטנט מעולם מערכות אוויר דחוס, שלמעשה שייכות לזירות התעשיות. ניתן לרשום אותו במשרד הפטנטים הממשלתי ולשמר את זכיותיו. בעיקר אם יש לכם מס' שותפים, הדבר מתבקש יותר מתמיד. אחרת, אחד מהשותפים עשוי "לגנוב" לכם את היצירה.

סיכום: לא כל רעיון צריך או אפשר לרשום כפטנט כדי להגן עליו. יש דרכים נוספות במסגרת דיני הקניין הרוחני בהן ניתן להגן על רעיון מפני מתחרים, וחשוב להתייעץ עם איש מקצוע על מנת להבין מה הדרך הטובה ביותר לעשות כן.

צרו קשר

השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם או חייגו עכשיו 052-5017356
כלל הפרויקטים | משרד איתן יפה לרישום פטנט

חיפוש פטנט | רישום פטנט | ניהול תיק פטנטים

צרו איתנו קשר

ייעוץ ראשוני

השאירו פרטים
ואחזור אליכם בהקדם