יש לכם את זה. איזה רעיון מדהים. וואו, איך אף אחד לא חשב על זה קודם?! מדובר בהמצאה שהולכת לשנות את החיים של כל כך הרבה אנשים, ובמיוחד שלכם. עכשיו רק צריך לפתח אותה, לבנות אבטיפוס, לנסות, לשפר – אבל קודם כל חייבים לרשום פטנט.
למה חשוב לרשום את ההמצאה כפטנט?
אדם שהוגה רעיון מקורי למוצר או מפתח תהליך ייצור חדשני בדרך כלל מבקש להיות בעל הזכויות עליו; זאת משתי מטרות עיקריות המשולבות זו בזו: האחת היא להיות בעל אפשרות להפיק רווח מן הרעיון או ההמצאה שלו, והשניה היא למנוע מאחרים "לגנוב" את הרעיון או לפתח דבר מה דומה. זו למעשה הסיבה בעטיה הומצא הפטנט, שהוא בעצם זכות משפטית קניינית שניתנת לאדם הממציא או הוגה הרעיון לתקופה קצובה בה יוכל לעשות בזכויות על המצאתו את כל מה שיעלה בדעתו.
במהלך התקופה הזו, אם יוודע לבעל הפטנט כי אדם אחר העתיק או זייף את ההמצאה, או השתמש בה ללא רשותו, אזי עומדת לו הזכות לתבוע את מפר הפטנט בשני אפיקים מקבילים: האחד הוא תביעה למניעת המשך של הפרת הפטנט (כדי לעצור את המפר מהפרה נוספת) והשני הוא תביעת פיצויים בעבור הנזק שנגרם לבעל הפטנט בעקבות ההפרה.
המסלול מהמצאה או רעיון ועד לפטנט
בשלב הראשון יש לבצע חיפוש מקיף במאגרי פטנטים בעולם במטרה לבדוק האם קיים פטנט דומה. אם כן, הרי שההמצאה למעשה איננה חדשנית ולפיכך לא ניתן לרשום אותה כפטנט ואף לא ניתן להמשיך לפתח אותה לכדי מוצר (וקל וחומר להפיק ממנה רווחים) שכן אז מדובר בהפרת הפטנט הקיים.
אם לא קיים פטנט דומה, על הממציא להגדיר בצורה הכי מדויקת שאפשר את הפטנט שלו ולהגיש בקשה לרישום הפטנט בכל מדינה בה הוא מבקש שיהיה קיים בה הפטנט שלו. במילים אחרות, אדם שרשם פטנט בישראל ובארה"ב אינו רשאי לתבוע מי שייצר מוצר דומה באיטליה. לפיכך ממציאים רבים מבקשים לרשום פטנטים במדינות רבות בעולם – אולם כדאי לדעת שכל בקשה כזו כרוכה באגרה והגשת בקשות מרובות אמנם אפשרית אבל לא תמיד כדאית כלכלית.
כעת יש להמתין לאישור הפטנט בכל מדינה בה הוגשו בקשות. כל עוד הבקשה נמצאת בסטטוס המתנה (כלומר בין הגשה לאישור) עומדת לממציא זכות ראשונים אולם אין באפשרותו לתבוע גורמים מפרים. מאידך, ברגע שהפטנט יאושר ניתן גם לתבוע רטרואקטיבית.
בינתיים אפשר להמשיך לפתח את ההמצאה עד לכדי מוצר מוגמר. עם זאת חשוב לשים לב שלעיתים בתהליך האיפיון או הייצור נדרשים שינויים בהמצאה והם עשויים להוביל לשינויים בהגדרה של הפטנט. במקרה כזה, גם אם השינויים זניחים ולא נראים חשובים כלל, מוטב להתייעץ עם איש מקצוע בתחום הפטנטים כדי לבחון דרכי פעולה אפשריות.