הגנה פטנטית היא כאמור טריטוריאלית – ולכן אם יש רצון לנסות ולהגן על המצאה חדשה בכמה מדינות – יש להגיש ולרשום את הבקשה לפטנט אשר נערכה לגבי ההמצאה – בכל אותן מדינות שבהם ההגנה נחוצה.
הגשה של מספר בקשות דומות לגבי אותה המצאה במדינות שונות בעולם – יוצרת משפחה אשר מנסה להגן על ההמצאה באופן גלובאלי.
הקריטריונים לקבלה של פטנט הם שונים ממדינה למדינה כאשר הפרקטיקות המובילות בעולם הן אלה של אירופה וארה"ב. רוב שאר מדינות העולם מאמצות פרקטיקות אלה, כאשר יש מדינות אשר דבקות יותר בגישה האמריקאית (לדוגמא: מקסיקו) בעוד מדינות אחרות (לדוגמא: ברזיל, סין) מתיישרות יותר עם הפרקטיקה האירופאית.
לפיכך, עריכה של בקשה לפטנט חייבת לקחת בחשבון את הגישה האמריקאית והאירופית בכדי לייצר בקשה לפטנט אשר עמידה בנפתולי הבחינה במשרדי הפטנטים השונים בעולם.
רישום פטנט בחו"ל
הבדלים בין הגישות של אירופה וארה"ב ניתן למצוא בכמה רבדים. לדוגמא, אם מדובר בהמצאה הקשורה לאביזר רפואי – יש לקחת בחשבון שבעוד שבאירופה קשה יהיה להגן על שיטה לטיפול בגוף האדם עם האביזר (בפרט אם מדובר באביזר חודרני) – בעוד שבארה"ב יש סיכוי רב יותר להגנה על שיטות טיפוליות שכאלה.
דוגמא נוספת ואולי מהותית יותר נוגעת לגמישות בביצוע שינויים בתביעות במהלך חיי הבקשה לפטנט. שינויים בתביעות נעשים לרוב בעט הגשות של בקשות המשך – לדוגמא בשלב הלאומי של בקשת PCT – או בזמן בחינה בכדי להתגבר על השגות שעלו על ידי בוחן.
בעוד שניתן לדמות את הגישה לשינויי תביעות בארה"ב כמוזיקת ג'ז, קרי גמישות יחסית לחריגה ממה שמוגדר ספציפית בטקסט – באירופה הגישה היא שמרנית יותר – ובהשתמש באותה אנלוגיה – המוסיקה היא יותר קלאסית.
בארה"ב – לעיתים ניתן להצליח להשתמש במונחים בתביעות אשר עוקבים אחרי רוח ההמצאה גם אם הטקסט המקורי של הבקשה אינו מכיל תמיכה מילולית ספציפית למונחים אלה.
באירופה לעומת זאת – מאוד מומלץ להימנע מביצוע שינויים לתביעות על בסיס מונחים אשר אין להם אחיזה מילולית איתנה בטקסט. שינויים כאלה לרוב ידחו על ידי בוחן אירופי כחורגים מההמצאה כפי שתוארה בבקשה – וחמור מכך – אם יצליחו לעבור את הבוחן מבלי שישים לב – יכולים להוביל במהלך התנגדות של צד ג' למלכודת שיכולה לגרום לאיבוד הפטנט.
מרכזיות משרדי הפטנטים בארה"ב ואירופה גם באים לידיי ביטוי בכך שעל בסיס פטנט שהתקבל באחת מטריטוריות אלה – ניתן לנסות לבקש קיבול מהיר של פטנט במדינות אחרות.
ולסיום – נקודה לקינוח שכדאי לשים לב אליה ואשר עלולה להוביל לעלויות הגשה גבוהות ניתן למצוא בעט הגשה של בקשה לפטנט בסין.
פרקטיקה אשר מאוד מומלצת בזמן עריכה של בקשה לפטנט היא ריבוי של תביעות. הכלל הרווח הוא the more the merrier – ובתרגום ל"פטנטית" – ככל שיש יותר תביעות כך ההגנה הפוטנציאלית הנובעת מהבקשה מתחזקת.
מרבית מדינות העולם גובות בזמן הגשה של בקשה לפטנט עלות נוספת על חריגה במספר התביעות מעל רף מסוים. לדוגמא באירופה על כל תביעה מעל 15 יש לשלם אגרה נוספת ובארה"ב האגרה על חריגה במספר התביעות מתחילה, בין היתר, לגבי כל תביעה מעל 20.
לפיכך – בכדי לחסוך בעלויות הגשה ניתן בעת הגשה במדינות שבהם יש אגרות נוספות על תביעות – לצמצם את מספר התביעות בהתאם.
בסין, אשר אין עוררין כיום על מרכזיותה כארנה חשובה להגשה של בקשות לפטנט, יש לתת את הדעת שלא ניתן לצמצם תביעות בכדי לחסוך בעלויות. לדוגמא, אם בקשת PCT הוגשה עם מספר רב של תביעות, נניח 60 – אזי בעט הגשה של ה-PCT בסין – תחול על כל תביעה מעל 10 עלות נוספת אשר יכולה לייקר את ההגשה באלפי דולרים.
מעוניינים לקבל פרטים נוספים על רישום פטנטים? צרו קשר