רישום מדגמים, הינו מנגנון הגנה משלים לרישום פטנטים בהגנה על קניין רוחני של ממציאים. חשוב להבחין בין הגנה על פטנט שהינה, על פי רוב, הגנה על פונקציה ייחודית למוצר שעליו מוגשת הבקשה, לבין בקשת מדגם העוסקת בתחום שונה מעט – עיצוב מוצר.
העולם העיצובי, כיום, מלווה כמעט כל מוצר בדרכו אל הצרכן, החל ממוצרי צריכה בסיסיים ועד למאכלים ומאפים מעוצבים. רמת העיצוב נקבעת במידה רבה על פי הייחודיות המאפיינת את המוצר.
משום כך, הגנה על עיצוב ייחודי הינה מתבקשת. ללא אכיפה חוקית מתאימה, חברות רבות ישמחו להעתיק את העיצוב, אל שורות המוצרים שברשותם.
במאמר שלפניכם, תוכלו ללמוד את שלבי התהליך להגשת בקשה לרישום מדגם, כמו גם הנקודות החשובות שיש לזכור בדרך לרישום מדגם.
כיצד מגישים בקשה לרישום מדגם?
- ייחודיות העיצוב. כאשר נגשים לרישום מדגם, יש לבחון תחילה את העיצוב שברשותכם, ולראות האם הוא אכן עומד בתנאי הרישום במשרד הפטנטים.
חשוב להדגיש, עיצוב, מרהיב ככל שיהיה, אינו הופך את המוצר לראוי לרישום מדגם. הרישום עוסק אך ורק בייחודיות העיצוב, ביחס לשאר המוצרים באותה קטגוריה.
משום כך, יש לתת דגש על הפן הייחודי שבעיצוב, ולא על הנראות הכללית של המוצר.
- בדיקה במאגר מידע. לאחר שצורת המוצר שברשותכם נמצאה ייחודית, יש לבדוק, האם המדגם אינו רשום על ידי אחרים במשרד הפטנטים לגבי עיצוב עם קווים מקבילים.
רשות הפטנטים מעמידה מאגר לבדיקת מדגמים, המאגר מסווג את הרישומים על פי פרמטרים רבים, כך שאם אכן העיצוב שלכם נרשם סביר להניח שהוא ימצא על ידי המאגר.
- מסמכים והגשת בקשה. כדי להגיש בקשה שתענה בחיוב על ידי משרד הפטנטים, מומלץ להכיר את צורת המערכת.
בקשה לרישום מדגם מסווגת על פי מספור מוגדר המייצג קטגוריות שונות, בהתאם לתחום הסחורות שאותו עיצבתם. נקודה זו חשובה, משום שאם העיצוב שלכם יכול להתאים למספר קטגוריות, ניתן לציין מספרים נוספים לקטגוריות מוצרים נוספות שהעיצוב שלכם יכול לשמש להם. במקרים אלו, הסיכוי שימצא עיצוב דומה לזה שבידיכם נמוך.
בנוגע למסמכים, המשרד יבקש את פרטיכם האישיים שיצורפו במסמכים בעברית ובאנגלית. לאחר מכן, יש למלא את פרטי המדגם שברשותכם. המסמך כולל את השאלות הבאות; מהו שם המדגם שברשותכם ולמה הוא מיועד, מהו תחום המוצר שברצונכם לרשום ועוד.
במקרים מסויימים, תוכלו לדרוש דין קדימה הקובע שאם יתבצע רישום על ידי גוף פרטי או עסקי לאחר הגשת הבקשה שלכם, תהיו זכאים בזכויות הקניינות לעיצוב זה על פני אותו גורם, אף על פי שעדיין לא התבצעה הרשמה לזכויות המדגם שברשותכם.
מומלץ להתייעץ עם עורך פטנטים המתמחה בהליך הרישום ולברר האם ניתן לבקש דין קדימה בעיצוב הנוכחי.
שני דברים שכדאי לזכור על רישום מדגם:
כפי שהזכרנו, רישום מדגם שונה מרישום פטנטים בכמה נושאים. שני סעיפים שניתן לציין קשורים לזמן שבו הרישום תקף ולמאפיינן העצובי (בשונה מפונקציונאליות) שלגביו הוא תקף.
- תוקף הרישום. בשונה מרישום פטנטים, התוקף לרישום מדגם הינו קצר ועומד על 15 שנה לכל היותר.
- מדגם מגן על הצורה העיצובית שמקנים לחפץ או מוצר ולכן שינויים בעיצוב שיעשו עלידי מתחרים יתכן ולא יפלו תחת ההגנה של המדגם. פטנט בשונה מזאת הגנתו לרוב תהיה רחבה יותר מכיוון שמגנה על פונקציונליות שלרוב ניתן לנסח בצורה גנרית יותר.
לסיכום, ניתן לומר שרישום מדגם הינו תחום שונה ומשלים לרישום פטנטים. הרישום כולל; בדיקת ייחודיות העיצוב שברשותכם, בדיקת מאגר כדי לוודא שלא קיים רישום זהה או דומה למוצר בעל קווים עיצוביים מקבילים, ולבסוף תהליך הגשת המסמכים וקבלת האישור.