קוראים לנו "אומת הסטארט-אפ" והאמת היא שב70 ומשהו שנות עצמאות המדינה הקטנה שלנו באמת הצליחה לייצר רעיונות ומוצרים נהדרים שתרמו לאנושות, כמו טפטפות, עגבניות שרי , דיסק און קי וכמו שזה נראה, היד עוד נטויה. כל רעיון כזה התחיל ממחשבה פורצת דרך של יזם או יזמים שאט אט התפתחה לכדי מוצר מנצח. במציאות התחרותית של היום הגנה על רעיון היא נדבך חשוב מאוד בהגנה על ההיתכנות העסקית של פיתוח המוצר, וההגנה המשפטית הטובה ביותר היא כאמור רישום פטנט.
הכנו עבורכם מספר שלבים חשובים שיסייעו לכם בתהליך ויעזרו לכם להבין כיצד תוכלו להגן על הרעיון שלכם בצורה המיטבית ביותר , שתיתן לכם שקט נפש והגנה היקפית. חשוב לזכור שההגנה המתקבלת מרישום פטנט היא הגנה מקומית ותקפה רק במדינה בה אתם רושמים את הפטנט למעט רישום בינלאומי שעליו נרחיב בהמשך.
- בדיקה ראשונית
בשלב ראשוני, חשוב לבדוק האם הרעיון שחשבתם עליו כבר נמצא או קיים כבר. בשלב התחלתי תוכלו לעשות את החיפוש בגוגל, ולבדוק האם הרעיון שהייתם בטוחים שהוא ייחודי רק לכם קיים כבר. בשלב מתקדם לאחר מכן תוכלו לבדוק במאגרים מקצועיים ושירותים מקוונים אשר קיימים ברשת. חשוב לזכור, בדיקה מקצועית, מקיפה ומלאה יכולה להיעשות אך ורק באמצעות חברה מקצועית ואנשי מקצוע. לפעמים, תוכלו למצוא מספר אתרים שיכולים להציג מוצר שיכול להיראות דומה לרעיון שלכם. גם כאן לא מומלץ להכנס לפאניקה ולזכור שיכול להיות שהמוצר שלהם שונה לגמרי מהרעיון שלכם. חשוב שתוודאו דברים לעומק לפני קפיצה למסקנות משני הצדדים. בנוסף, חשוב שתזכרו שלא כל הרעיונות והמוצרים הקיימים בעולם נמצאים באינטרנט, ולכן בכל מקרה תצטרכו לבצע בדיקה יסודית לפני שתתקדמו בנושא.
2) רישום הפטנט בפועל במשרד המשפטים
אם לאחר המחקר שעשיתם, והתשובה שקיבלתם מאנשי מקצוע בתחום שלא קיים פטנט רשום כרגע בשוק, תוכלו להתחיל את תהליך רישום הפטנט בפועל. תהליך הרישום מתחיל בהגשת בקשה מסודרת למשרד הפטנטים ולרוב הפטנט מאושר בפרק זמן של 2 עד שלוש וחצי שנים. זכרו שבזמן בחינת הבקשה, אין לכם כל זכות משפטית על הפטנט מבחינת לוחות זמנים, פטנט אשר אושר ע"י המשרד תקף ל20 שנים.
3) רישום פטנט בינלאומי
כמובן שבכפר הגלובלי שבו אנו חיים, רעיונות טובים יכולים לשמש את כל העולם ופונים לשוק הגולבלי. ברור אפוא שעובדה זו מהווה יתרון אך גם חסרון. מצד אחד, פנייה לשוק הגלובאלי פותחת את המוצר או הטכנולוגיה שלכם לשוק ענקי ופוטנציאל מסחרי ענק. מן העבר השני, עם הגודל הרב מגיע גם הסיכון של חיקויים ולכן חשוב מאוד להגן על הרעיון שלכם בפטנט בינלאומי. תוכלו לרשום את הפטנט במעל 100 מדינות באופן מרוכז באמצעות אמנת PCT עלייה חתומות מדינות רבות בשביל לקבל הגנה ראשונית. חשוב לציין שתהליך הרישום הבינלאומי מורכב ומסובך משפטית ומצריך ממכם בשלב מסוים הגנה לוקאלית במדינות שתבחרו, ולכן מומלץ להתייעץ עם מומחים אם אתם עומדים לפני מהלך כזה.