בקשה אירופאית לפטנט מוגשת במשרד הפטנטים האירופי (European Patent Office – EPO) אשר המשרדים הראשיים שלו מושבם במינכן.
מסיבה זו ממוקמים במינכן משרדי עורכי פטנטים רבים, אשר באחד המובילים שבהם עבדתי במשך שלוש שנים במסגרת ההתמחות שעברתי בפרקטיקת הפטנטים האירופאית.
בקשה אירופאית לאחר שצלחה את הבחינה של ה-EPO והתקבלה כפטנט מתפרסמת ברשומות ובכך תם שלב הערכאה הראשון של הליך קיבול פטנט אירופאי.
פטנט אירופאי לאחר שהתקבל יש לאשרר במדינות החברות באמנת הפטנטים האירופאית שבהם בעלי הפטנט חפץ בהגנה.
למותר לציין שיש עלויות אשר כרוכות באשרור זה, הכוללים בעיקר את תשלומי החידושים שיהיה צורך לשלם כל שנה לכל מדינה שבה הפטנט אושרר למשך שארית חיי הפטנט.
פרסום קיבול של פטנט אירופאי ברשומות פותח מועד של תשעה חודשים שבו כל צד ג' שמעוניין יכול להגיש ל-EPO התנגדות לקיבול הפטנט.
עלויות ניהול הליך התנגדות מול ה-EPO הם יחסית גבוהות (יכל להגיע לכ-20,000 יורו ויותר) אולם אם מצליחים בהתנגדות ניתן לשבש את הליך האשרור במדינות החברות של הפטנט.
הגשת התנגדות היא אל מול הערכאה השנייה של ה-EPO והליך זה כולל שלב ראשוני שבו המתנגד מגיש בכתב את טענותיו כנגד הפטנט שהתקבל, כאשר לבעלי הפטנט אז ניתנת הזדמנות לענות בכתב לטענות.
לאחר תום שלב הטיעונים שבכתב – מחלקת ההתנגדויות של ה-EPO מעבירה לצדדים להתנגדות את חוות דעתה הראשונית לגבי תקפות הפטנט ומזמנת את הצדדים לשימוע.
השימוע דומה לסצנת של בתי משפט שבו הצדדים להתנגדות שוטחים את טענותיהם בעל פה אל מול מחלקת ההתנגדויות של ה-EPO המטפלת בתיק שבדרך כלל מונה שלושה חברים.
שימוע זה דורש מיומנויות ספציפיות מעורך הפטנטים האירופי, בפרט יכולת חשיבה מהירה וגיבוש אסטרטגיה אל מול ההתפתחויות המתרחשות בזמן השימוע.
בעלי הפטנט לדוגמא יכול תוך כדי השימוע להגיש תביעות מתוקנות, צעד אשר מצריך אז את הצד המתנגד לגבש אסטרטגיית תקיפה לעיתים חדשה של התביעות המתוקנות תוך פרק זמן קצר של כמה דקות.
היכולת לנהל באופן מוצלח התנגדות דורשת בין היתר הכנה והיכרות מעמיקה עם פרטי הפטנט המותקף והפרסומים המצוטטים כלל הטענות השונות כנגד תקפות הפטנט.
סופו של השימוע בהחלטה אשר ניתנת על ידי מחלקת ההתנגדויות של ה-EPO ובכך תם שלב הערכאה השנייה של ה-EPO – אשר אליו אז ניתן לערער מול מחלקת הערעורים המהווה את הערכאה השלישית של ה-EPO.