כאשר באים לבחון אם רעיון חדש מכיל את מה שנדרש בכדי לקבל פטנט צריך ראשית להשוות את הרעיון המוצע לפתרון הכי קרוב שכבר קיים.
[toc]
בחינת מאפיינים
בהשוואה זו יש לזהות באילו מאפיינים הרעיון החדש נבדל ממה שכבר קיים והאם הבדלים אלה באים לתת פתרון או תועלת כלשהיא שלא באה על פתרונה עוד קודם.
אם לדוגמא, הרעיון החדש הוא לגבי גלגל לרכב אשר צבוע בגוון מסוים של כתום, השאלה שצריכה להיבחן היא האם גוון זה כבר יושם בעבר לגלגלים – ובעיקר איזו בעיה או תועלת חדשה מביא צבע זה לתפקוד הרכב או הגלגל?
אם התשובה היא שאין בצבע זה תועלת שימושית כלשהיא אלא שיקול אסטטי בלבד, אזי לא ניתן יהיה על בסיס מאפיין זה לקבל פטנט. בוחן פטנטים אשר יבחן בקשה לפטנט המנסה להתבסס על הבדל זה בצבע, יוכל לטעון שמדובר בבחירה אקראית שכל בעל מקצוע יכל היה להעלות על דעתו, לדוגמא בכדי להתאים את צבע הגלגלים של הרכב לצבע הפחחות – ולכן מאפיין זה לא מצדיק מתן פטנט.
מאפיינים תורמים לפטנט
אם מאידך תוך כדי תחקור הממציא מתברר שבחירה זו של הצבע מביאה תועלת לא צפויה שלא הייתה ידועה עד כה, כגון נראות יותר טובה את הרכב בתנאי ראות קשים כאשר הגלגלים סובבים, אזי מאפיין זה בצירוף התועלת שהוא מביא יכולים לשמש כבסיס לפטנט.
שירותי המשרד מתמקדים בשלב הראשוני של מפגש עם ממציא חדש בבחינה דקדקנית של המאפיינים שהממציא רואה לנגד עיניו כחדשניים בכדי לברור מבינם את אלה הטומנים בחובם תועלת ולפיכך יכולים להילקח בחשבון בבחינת הפטנטביליות של ההמצאה. בירור מקדים זה עוזר למקד את ההמצאה הפוטנציאלית שבידי הממציא ולגבי מה למקד את החיפוש הראשוני לבחינת כשירות ההמצאה לפטנט.