מהם זכויות יוצרים?
בוודאי לא פעם שמעתם את הביטוי – זכויות יוצרים, אף האם אתם באמת יודעים למה הכוונה? אם לא במאמר הבא נסביר לכם בדיוק מהם זכויות יוצרים. באמצעות זכויות יוצרים ניתן להעניק לאדם או לגוף מסוים את הזכות הבלעדית לנצל את הפוטנציאל הטמון ביצירה או באלמנט מסוים. כאשר השאיפה כמובן היא שבאמצעות זכויות יוצרים אנשים וגופים מסוימים ימשיכו ליצור יצירות, וידעו כי יש מי שדואג להעמיד לרשותם את הבסיס על מנת שלא יפסיקו ליצור לעולם.
חשיבותם
בין אם מדובר בלקיחת רעיון, תמונה, או רכיב, למשל: גופי תאורה המוגן בזכויות יוצרים, תצטרכו לקבל אישור מיוחד, או פשוט לא להשתמש בו. בדקו את קובץ המדיניות המצורף – וודאו מה אתם מסוגלים לעשות איתו ברמה המסחרית.
על אילו יצירות מגנות זכויות היוצרים?
כמובן שזכויות היוצרים אינן מספקות הגנה על כל היצירות, וחשוב שתבינו אילו יצירות כן יכולות להיות מוגנות על ידי זכויות היוצרים. כל יצירה ספרותית יכולה להיות מוגנת בזכויות יוצרים, בין אם מדובר על יצירה כתובה או יצירה שמועברת בעל פה. גם יצירות אומנותיות יכולות להיות מוגנות על ידי זכויות יוצרים, כאשר זה כולל בתוכו את כל סוגי האומנות. גם יצירות דרמטיות ויצירות מוזיקליות כל אלה מוגנות בזכויות יוצרים ויכולים לשמור לכם את הזכות הבלעדית להשתמש ביצירה וכמובן להרוויח עליה מעצם היותכם הבעלים שלה.
כמובן שאם יש לכם ספק, מוטב להתייעץ עם אנשי מקצוע על מנת שיספקו לכם הכוונה מלאה ויסבירו לכם האם היצירה שלכם אכן יכולה להיות מוגנת בזכויות יוצרים.
מהן הדרישות על מנת שתוכלו להשתמש בזכויות יוצרים?
כמובן שעל מנת שתוכלו להיות זכאים להגן על היצירה שלכם, עליכם לעמוד במספר תנאי סף. כמובן שתמיד יש יוצאים מן הכלל, ואם אתם רוצים להגיש בקשה לקבל הגנה של זכויות יוצרים ללא עמידה בתנאים הללו תוכלו להתייעץ עם אנשי מקצוע שיסייעו לכם בכך.
- היצירה עליה אתם דורשים הגנה של זכויות יוצרים חייבת להיות יצירה מקורית.
- עליכם לבצע רישום פטנט על היצירה כך שאתם תהיו אלה שמחזיקים בכל הזכויות עליה.
- היצירה חייבת להתפרסם בישראל בראש ובראשונה, לאחר מכן תוכלו לפרסם אותה למדינות אחרות.
- האדם שאחראי על היצירה חייב להיות אזרח ישראלי או אדם בעל זיקה כזאת או אחרת למדינת ישראל.
- עליכם לקבע את היצירה – זאת אומרת לכתוב אותה, להקליט אותה או להשתמש בכל דרך אחרת.
כמובן שעליכם להוכיח או לנצל כל אחת מהדרישות הללו על מנת להיות זכאים לזכויות יוצרים. מוטב שאת התהליך הזה תבצעו ביחד עם מומחים בחום שיסבירו לכם בדיוק כיצד אתם צריכים לפעול. כך לא תסכנו את היצירה שלכם וגם לא תבזבזו זמן יקר שבו תוכלו להמשיך וליצור יצירות אחרות.
מהו הפיצוי המגיע בגין פגיעה בזכויות אלה?
חשוב לציין כי כל אדם אשר פוגע בזכויות יוצרים של יצירה מסוימת מחויב במרבית המקרים לפצות את האדם הנפגע בפיצוי מסוים. לרשותו של האדם המחזיק בזכויות ישנה אפשרות לבחור בין שתי אפשרויות פיצוי שונות:
במידה והאדם שנפגע יכול להוכיח את גובה או מהות הנזק שנגרמה לו, בית המשפט יכול לפסוק כי האדם הפוגע מחויב לשאת בנזקים הללו. אך האדם שמחזיק בזכויות יצטרך להוכיח את הפגיעה ולהראות כי היא אכן כפי שמתואר, זוהי משימה שיכולה להיות לא קלה בכלל ודורשת מעורבות של אנשי מקצוע.
מנגד אם בעל זכויות היוצרים איננו מסוגל להוכיח את גובה או מהות הנזק שנגרם לו, בית המשפט יכול לפסוק על פיצוי ללא הוכחת נזק. במקרה כזה העונש המקסימאלי יכול להגיע עד ל-100 אלף שקל, התשלום כמובן יועבר לאדם שמחזיק בזכויות על היצירה.